Hand-crafted cheese specialities
Closeness to nature, sustainability and long-term experience are the cornerstones of the speciality cheeses produced at Pinzgau Milch. When we speak about cheese, we are speaking about quality, variety and an honest, natural and exceptional flavour. We ensure the highest quality by meeting our traditionally stringent specifi cations. After all, it is only possible to produce our sought-after Almsenner speciality cheeses using the best ingredients and an elaborate process carried out by hand.
Fresh meadow herbs to feed our cattle and a responsible approach to animals and nature are the very best recipe for the exceptional quality of our milk and therefore our speciality cheeses. We apply our craftsmanship and instinct to give our Almsenner speciality cheeses plenty of time to develop their unique flavour, from the processing of the milk to the maturation process. We only use fresh milk and hay-milk of the very best quality from mountain farmers.
Our farmers, their cows and the milk
The basis for our high quality products lies in our region. Some 1,000 farmers from Pinzgau, Pongau and the neighbouring Tiroler Kaiserwinkl region entrust their milk to us for processing. The small farms are generally family-owned with an average of 12 cows each, a far cry from mass production. It is their natural approach and respect for animal welfare which make it possible for us to produce our high quality cheeses. Many of our farmers leave their cows to graze in some 300 meadows and mountain pastures from May to September. Alpine farming has a long-standing tradition here and serves many ecological and economic functions which make the region and its meadows one of the Alpine landscapes most worthy of protection. The natural Alpine meadows are home to a wide range of species of mountain herbs, grasses and tasty meadow flowers which is reflected in the fresh and authentic flavour of our products.
Good to know that...
- Our Almsenner speciality cheeses are lactose-free because the lactose levels are reduced as the cheese matures and are then transformed into lactic acid.
- Milk from the Alpine regions contains lots of vitamin E and a significantly higher proportion of healthy beta-carotene due to the wide range of plants in the area.
- Approx. 60% of the Pinzgau Milch milk is organic.
- The number of animals which can be kept is linked to the space available and every cow has a name.
- At least 10 l of fresh milk are used to make 1 kg of cheese.
- All Almsenner cheeses are made from the best mountain farm milk and organic mountain farm milk.
Products
Almsenner Almfeuer
Schnittkäse, 50% F.i.T.
Scheiben 150g
Der geschmeidige Teig dieser Käsespezialität wird während der Herstellung mit einer Chili-Paprika-Mischung verfeinert. Dies verleiht dem Käse seinen würzigen Geschmack mit feurig-scharfer Note.
Almsenner Pfefferkäse
Schnittkäse, 50% F.i.T.
Scheiben 150g
Der Almsenner Pfefferkäse zeichnet sich durch seinen geschmeidigen Teig und die typische Bruchlochung aus. Der grüne Pfeffer verleiht dem Käse eine milde Schärfe und ein fruchtiges Aroma.
Almsenner Kräuterkäse
Schnittkäse, 50% F.i.T.
Scheiben 150g
Der Almsenner Kräuterkäse überzeugt durch seinen cremig-milden Teig. Die bei der Herstellung hinzugefügten Kräuter sorgen für frische Würze im Geschmack.
Almsenner Glocknerkönig
Halbharter Schnittkäse, 50% F.i.T.
Scheiben 150g
Der Almsenner Glocknerkönig zeichnet sich durch seine feine Struktur und die gelblich-cremige Teigfarbe aus. Die bei der sorgfältigen Pflege verwendete Rotkultur gibt dieser Käsespezialität ihren würzig-kräftigen Geschmack.
Almsenner Weinader
Schnittkäse, 50% F.i.T
12 Wochen gereift
Durch das revolutionäre Pikierverfahren erhält der Käseteig seine attraktiv durchzogenen Rotweinadern. Der sorgfältig ausgewählte Rotwein aus Österreich verleiht dem Käse seine unverwechselbare Rotwein-Note. Rotwein- und Käseliebhaber kommen durch das verschmelzen zweier Welten voll auf ihre Kosten. Dieser Käse hat aufgrund seiner Rotweinadern ein Alleinstellungsmerkmal im Käseregal.
Optisch wie auch geschmacklich steht der Weinkäse im Mittelpunkt einer jeden Käseplatte.
Kaiserwinkl Sennkäse
Semi-hard cheese, 50% FDM
Matured for min. 8 weeks
The Kaiserwinkl Sennkäse is produced at the Sennerei Kössen Alpine dairy based on ancient traditions and using fresh organic milk from the mountain farms. It is characterised by its elastic, golden-yellow texture and typical hole structure caused by fermentation.
A real treat for discerning cheese connoisseurs and a must on any quality cheese board. Perfect for gratins and fondues. The full-bodied flavour can be further enhanced with a sweet-tangy fig mustard or a white wine.
Kaiserwinkl Bergkäse
Hard cheese, 50% FDM
Matured for min. 6 months
The Kaiserwinkl Bergkäse develops its powerful and spiced flavour during the min. 6 month maturing process. It is produced at the Sennerei Kössen Alpine dairy based on a traditional recipe using high quality organic hay-milk and is then carefully stored while it matures.
This hearty and spiced speciality cheese is a highlight of any cheese buffet and satisfies the desires of any cheese lover. Beautifully complemented by a hearty white or red wine.
Pinzgauer Almhüttenkäse
Semi-hard cheese, 50% FDM
Matured for min. 6 weeks
Tasty and creamy with a spiced fl avour and smooth consistency – these are the characteristics of the Pinzgauer Almhüttenkäse. This semi-hard cheese is produced at the Molkerei Maishofen dairy using fresh organic milk from organic mountain farms and impresses with its golden-yellow texture and typical hole structure that is caused by fracturing.
A pleasure for every day and a must for any quality cheese board.
Almsenner Kurkumakäse
Schnittkäse, 50% F.i.T
6 Wochen gereift
Der Almsenner Kurkumakäse wird aus frischer Bergbauernmilch hergestellt. Während der Herstellung wird der Käseteig mit einer aromatischen Gewürzmischung aus Kurkuma und Ingwer verfeinert. Dies verleiht dem Käse die intensiv gelbe Farbe sowie den würzigen Geschmack und die angenehme Schärfe. Am Ende der Reifezeit wird der Kurkumakäse mit fruchtig-scharfem Orangenpfeffer affiniert. Dies rundet das pikante Aroma dieser außergewöhnlichen Käsespezialität ab und verleiht eine besondere Note. Ein exotisches Genusserlebnis für Käseliebhaber.
Almsenner Almkräuterkäse
Schnittkäse, 50% F.i.T.
8 Wochen gereift
Der Almsenner Almkräuterkäse wird in der Sennerei Kössen aus bester Bergbauernmilch hergestellt. Er zeichnet sich durch seinen elastischen, goldgelben Teig und einzelne Gärlocher an der Schnittfläche aus. Die bei der sorgfältigen Pflege verwendete Rotkultur gibt dem Käse seinen würzig-kräftigen Geschmack. Am Ende der Reifezeit wird die Rotkultur abgewaschen und der Käse mit einer Auswahl von erlesenen, aromatischen Almkräutern affiniert. Dies verleiht dem Almsenner Almkräuterkäse seine besondere Note.
Almsenner Frühlingsblütenkäse
Schnittkäse, 50% F.i.T.
8 Wochen gereift
Der Almsenner Frühlingsblütenkäse wird in der Sennerei Kössen aus bester Bergbauernmilch hergestellt. Diese saisonale Käsespezialität entwickelt ihren würzigen Geschmack während der 8-wöchigen Reifezeit und zeichnet sich besonders durch den geschmeidigen, goldgelben Teig aus. Am Ende der Reifezeit wird die verwendete Rotkultur abgewaschen und der Käse mit ausgewählten Frühlingsblüten affi niert. Dies verleiht dem Almsenner Frühlingsblütenkäse sein einzigartiges Aroma und seine farbenfrohe Optik.
Almsenner Herbstkräuterkäse
Schnittkäse, 50% F.i.T.
8 Wochen gereift
Der Almsenner Herbstkräuterkäse wird aus bester Bergbauernmilch hergestellt. Er zeichnet sich durch seinen elastischen, goldgeben Teig und einzelne Gärlöcher an der Schnittfläche aus. Nach dem Ende der Reifezeit wird die verwendete Rotkultur abgewaschen und der Käse mit einer Mischung aus hochwertigen, würzigen Herbstrkäutern affiniert. Dies verleiht dem Almsenner Herbstkräuterkäse, dessen Rinde zum Verzehr geeignet ist, seinen würzigen und köstlichen Geschmack.
Kaiserwinkl Alpkäse
Semi-hard cheese, 50% FDM
Matured for min. 4 months
The Kaiserwinkl Alpkäse is made at the Sennerei Kössen Alpine dairy using organic milk sourced from mountain farms and is characterised by its fine structure, creamy yellow colour and typical pattern of holes caused by fermentation. The red mould culture and min. 4 month maturing time give this speciality cheese its powerful spiced flavour.
A special treat for discerning gourmets.
Pinzgauer Laiberl
Semi-hard cheese, 45% FDM
Matured for min. 6 weeks
The Pinzgauer Laiberl with its golden-yellow colour and the typical hole structure that is caused by fracturing is produced at the Molkerei Maishofen dairy using the best milk from mountain farms.
This speciality cheese is characterised in particular by its full-bodied flavour. A delicious creamy semi-hard cheese for all the family.
Pinzgauer Bauernkäse
Semi-hard cheese, 45% FDM
Matured for min. 6 weeks
The Pinzgauer Bauernkäse produced at the Molkerei Maishofen dairy is characterised by its smooth texture, typical pattern of holes caused by fracturing and characteristic natural rind which develops during the maturing process.
The red mould culture used gives rise to the full-bodied, powerful taste. A cheese for all those who enjoy hearty flavours.
Pinzgauer Bierkäse
Semi-hard cheese, 15% FDM
Matured for min. 6 weeks
The Pinzgauer Bierkäse is a piece of Pinzgau’s cheese-making culture. It is produced according to a traditional recipe using fresh mountain farm milk and is characterised by its spiced and powerful flavour and its low fat content.
Pinzgauer Bierkäse is a fixed part of regional specialities such as the famous Pinzgauer Kasnock’n (cheese pasta) or Kaspressknödeln (cheese dumplings) and is a must with any hearty snacks board.
Pinzgauer Almtilsiter
Semi-hard cheese, 45% or 35% FDM
Matured for min. 5 weeks
The Pinzgauer Almtilsiter is produced at the Molkerei Maishofen dairy using the best milk from mountain farms. It is characterised by its matt yellow colour, smooth texture, typical hole structure and spiced flavour.
The Pinzgauer Almtilsiter is a classic semi-hard cheese which impresses with its full-bodied flavour.
Almsenner Almbutterkäse
Schnittkäse, 50% F.i.T.
5 Wochen gereift
Der Almsenner Almbutterkäse wird in der Molkerei Maishofen aus bester Bergbauernmilch hergestellt. Er zeichnet sich durch seinen geschmeidigen, goldgelben Teig und die vereinzelte Bruchlochung aus. Ein angenehm mild und fein buttriger Genuss, ideal für das Frühstücksbuffet aber auch für die anspruchs-volle Käseplatte. Der Pinzgauer Almbutterkäse harmoniert besonders gut mit leichten Weißweinen.
The best milk for the best cheese
The quality standards in place are reflected as early as in the selection of milk. We process milk, hay-milk and organic milk from the best mountain farmers in the region. Why do we have such rigorous selection processes for our milk? Because the best milk makes the best cheese.
Two locations – one quality standard
Pinzgau Milch produces its award-winning cheeses at two locations in Salzburg and Tyrol, meeting the highest of quality standards. In 1934, 25 farmers came together and founded a milk processing cooperative. This gave rise to the Pinzgauer Molkerei dairy in 1958. Today, the name Pinzgau Milch represents a modern and innovative company as well as an entire region which offers the ideal conditions for organic dairy products with its sustainably farmed environment and unspoilt surroundings. Here the Almsenner speciality cheeses are left to mature for between six weeks and six months, depending on the variety.
The Kaiserwinkl Sennerei Kössen Alpine dairy is a subsidiary of Pinzgau
Milch in Maishofen. The dairy cooperative was founded in 1939 and comprehensively overhauled in 2013 in collaboration in Pinzgau Milch. Today the dairy presents itself as an effi cient special dairy which processes milk from some 60 farmers in the region every day.
Pinzgau Milch
Saalfeldnerstraße 2 · 5751 Maishofen · Österreich
T +43 6542 68266 · F +43 6542 68266-338
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Kaiserwinkl Sennerei Kössen Alpine dairy
Mühlbachweg 3 · 6345 Kössen · Austria